Het Nederlands Security Meldpunt operationeel op non-actief

Logo Nederlands Security Meldpunt

Het hoofddoel van Het Nederlans Security Meldpunt was, om een hiaat in het zogenaamde Landelijk Dekkend Stelsel, te repareren. Dit hiaat zorgde ervoor dat niet iedereen in Nederland die (mogelijk) slachtoffer of doelwit is van een cyberaanval ook daadwerkelijk genotificeerd kon worden.

Op 3 oktober 2023, lanceerde het NCSC, via een persbericht haar “Waarschuwingsdienst voor doelwitten en slachtoffers van cyberaanvallen” en inmiddels is het zo dat de uitvoering van Slachtoffer- en Doelwitnotificatie grotendeels door het NCSC is opgepakt.

Dit heeft ervoor gezorgd dat wij de operationele werkzaamheden van het Nederlands Security Meldpunt hebben opgeschort. Als stichting blijven wij voorlopig nog actief om de voortgang met betrekking tot slachtoffer- en doelwitnotificatie in de gaten te houden en te bewaken “Iedereen in Nederland moet gewaarschuwd kunnen worden die (mogelijk) slachtoffer of doelwit is van een cyberaanval.”

Heeft u iets te melden, dan verwijzen wij u door naar de contactpagina van het NCSC

Voor meer informatie

Het Nederlands Security Meldpunt
Frank Breedijk
E-mail: frank@securitymeldpunt.nl
Tel: 06-438 22 637

Over Het Nederlands Security Meldpunt

Het Nederlands Security Meldpunt (Het Meldpunt) heeft als doel het veiliger maken van het Nederlandse deel van het internet door het delen van abuse- en dreigingsinformatie met die partijen die er wat aan kunnen doen te bevorderen.

Abuse informatie is concrete informatie over gehackte of kwetsbare systemen, of systemen die onmiskenbaar onrechtmatig handelen. Door de eigenaren van deze systemen te waarschuwen wordt aanstaand slachtofferschap voorkomen.

Het Meldpunt is op 14 februari 2022 opgericht op initiatief van DIVD (Het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure), NBIP (Nederlands Beheersorganisatie Internet Providers), Connect2Trust, Stichting AbuseIO, SURFcert en AMS-IX. - www.securitymeldpunt.nl